Järnvägsnytt 2

Seneste signalfejl: Systemet ved ikke, om der er rødt eller grønt

Ingeniøren • 29 april
I helt særlige situationer mangler det nye signalsystem på Sjælland overblik over, på hvilke delstrækninger togene kan køre ind på. Leverandørens rettelse kom ikke som lovet, og Banedanmark er langtfra tilfreds.

Forskning har sat en stopper for revner i jernbaneskinner af hårdt stål

Ingeniøren • 29 april
PLUS. I samarbejde med forskere fra DTU er Banedanmark blevet klogere på, hvordan en bestemt type jernbaneskinner, såkaldt hovedhærdede skinner, skal vedligeholdes for at undgå revner.

Så er den gal med togsignalerne igen: Premiere på Sjælland må udskydes

Ingeniøren • 26 april
Banedanmark har fundet en sikkerhedsfejl i det system, som skal styre togene på Sjælland, når de går over til nye signaler. Derfor kommer systemet tidligst i brug på første strækning i slutningen af året.

Godsoperatør: Kun ét spor i Sønderjylland vil sende flere lastbiler på vejene

Ingeniøren • 15 april
DB Cargo støtter Region Syddanmarks appel om at få opgraderet de 12 km jernbane mellem Padborg og Tinglev, der er den eneste enkeltsporede flaskehals mellem Stockholm og Messina-strædet i Italien.

Korsør-jernbane anlagt af ¬»Malere, Frisører, al Slags sammenløbet Pak¬«

Ingeniøren • 6 april
Det kneb gevaldigt med at finde dansk, duelig arbejdskraft, da jernbanen København-Roskilde i 1852 skulle forlænges til Korsør. En baneinspektør lagde ikke fingrene imellem, da han i 1897 gav sin version af anlægsarbejdet i Ingeniøren.

Trods løfter efter dødsulykke: Sikring af jernbanens overkørsler er forsinket igen

Ingeniøren • 4 april
Der skulle ved udgangen af 2018 kun have været 26 af de usikrede overkørsler tilbage, der hvert år koster menneskeliv. Men i dag står 51 overkørsler stadig usikrede. Sikringen af landets jernbaneoverkørsler har trukket ud i snart 10 år.

¬»Vi kan skrive på folks gravsten, at de døde på grund af signalprogrammets forsinkelser¬«

Ingeniøren • 2 april
PLUS. De sidste 14 af landets far¬≠lige jernbaneoverkørsler bliver først sikret om flere år, fordi arbejdet må vente på den svært forsinkede udskiftning af landets togsignaler.

Video: Jernbanens farligste overkørsler set fra førerkabinen

Ingeniøren • 1 april
Jernbaneoverkørsler er blandt de største kilder til alvorlige jernbaneulykker og har på 10 år kostet 32 personer livet. Tilbage i 2009 besluttede Folketinget at sikre alle overkørsler på statsbanerne, men i dag er 51 overkørsler på statsbanerne og mere end 100 på lokalbanerne stadig ikke sikret. Ingeniøren har taget togturen mellem Aarhus og Viborg.

Flere års ventetid på at sikre jernbaneoverkørsler har kostet menneskeliv

Ingeniøren • 1 april
PLUS. Folketinget besluttede for 10 år siden at sikre landets farligste jernbaneoverkørsler. Flere personer nåede dog at miste livet i overkørsler med kendte problemer, inden de farligste blev sikret efter flere års ventetid. 51 er stadig ikke sikret.

Femern beregner tunnel-brugere med mobildata: ¬»Uldent,¬« mener professor

Ingeniøren • 1 april
En ny analyse af trafikken på Femern vurderer, at op til 1644 biler hver dag vil vælge Femern frem for Storebælt. Men ifølge ekspert er beregningerne af antallet af internationale rejsende ikke til at gennemskue, og det gør analysen usikker.

Bro mellem Als og Fyn vil dagligt stjæle 1000 Femern-biler

Ingeniøren • 27 mars
En fast forbindelse mellem Fyn og Als vil få 1000 køretøjer i døgnet til at fravælge Femern-tunnelen. Det viser ny rapport fra Vejdirektoratet.

Folketinget sætter gang i Femern-byggeri ‚€“ men kun på den danske side

Ingeniøren • 26 mars
Den danske forligskreds vil sætte gang i arbejdet med den danske halvdel af Femerntunnellen, men en retssag kan stadig forhale resten af projektet.

Fabrik, havn og tunnelportal: Her er de første byggerier til Femern-forbindelsen

Ingeniøren • 26 mars
Folketinget har givet grønt lys til at starte Femern-byggeriet på dansk grund, og Femern A/S er allerede klar med flere større anlægsplaner.

Motorvejsudvidelse kan udskyde Vestfyn-jernbane fire år

Ingeniøren • 21 mars
Partierne bag Togfonden må se langt efter planen om at starte byggeriet af en ny jernbane på Vestfyn allerede i 2020, hvis regeringen og Dansk Folkepartis infrastrukturplan bliver til virkelighed.

Ny prognose: Femerntunnel kaprer op til 1.644 biler om dagen fra Storebælt

Ingeniøren • 19 mars
Trafikprognosen for den kommende sænketunnel under Femern Bælt er blevet opdateret, efter at konsulenter for fire år siden påpegede huller i beregningerne. Den nye prognose giver det enorme projekt bedre økonomiske udsigter end de hidtidige estimater.

Bane over Vestfyn til 4,8 mia. kr. skal spare rejsende for fire kilometer

Ingeniøren • 19 mars
PLUS. En ny jernbanestrækning langs motorvejen mellem Odense og Middelfart skal skære 6 minutter af rejsetiden og sikre større kapacitet på den fynske jernbane i fremtiden.

Det er lige så miljøvenligt at tage bussen som dieseltoget

Ingeniøren • 15 Mar
PLUS. 23 gram per km. Så meget CO2 udleder passagerne i såvel busser som DSB's fjerntog, viser tal gengivet af Transportministeriet.

Havarikommision: Fejl på yderligere to godsvogne ved storebæltsulykken

Ingeniøren • 14 mars
En ny rapport fra Havarikommisionen beskriver, hvordan det implicerede godstog led under flere fejl med låsemekanismerne til togvognene.

To statsrevisorer kræver svar: Hvorfor blev Femern-undersøgelse afbrudt?

Ingeniøren • 6 mars
Over syv måneder kulegravede Rigsrevisionen sidste år økonomien bag Femernforbindelsen, indtil undersøgelsen i juni pludselig blev sat i bero.

Elektrificering af jernbanen hviler på enorme usikkerheder

Ingeniøren • 4 mars
PLUS. Banedanmark udskyder nu elektrificeringen af en række strækninger med flere år. Signalprogrammet og manglende aftaler med entreprenørerne vækker bekymring for den nye plan.

Podcast: Grøn beton fra dansk fabrik og en forsinket elektrificeringen af jernbanen

Ingeniøren • 1 mars
Banedanmarks tidsplan for elektrificeringen af den danske jernbane ser ud til at skride på flere strækninger.

Elektrificeringen af den danske jernbane bliver forsinket

Ingeniøren • 28 februari
Den landsdækkende elektrificering af jernbanen bliver forsinket på alle strækninger, viser ny konsulentrapport. Den hidtidige plan var for optimistisk, erkender Banedanmark.

Banedanmark: Risikoen for elektrisk stød på København H er minimal

Ingeniøren • 28 februari
Banedanmark udskyder sikkerhedsarbejde på Københavns Hovedbanegård på ubestemt tid. Det medfører en ¬»teoretisk risiko¬« for elektrisk stød, oplyser styrelsen.

Forsker: Derfor er potentialudligning vigtigt for jernbaner

Ingeniøren • 25 februari
PLUS. Banedanmark bliver kritiseret for at udskyde potentialudligning på Københavns Hovedbanegård. DTU-lektor forklarer den særlige form for sikring mod elektrisk stød.

Banedanmark om udskudt sikkerheds-forbedring: ¬»Det er ikke lovpligtigt¬«

Ingeniøren • 25 februari
Banedanmark bliver kritiseret for at udskyde sikkerhedsarbejde på Københavns Hovedbanegård af økonomiske hensyn. Sikringen ville have været lovpligtig, hvis anlæggene havde været nye.

Sverige: Skinneproblemer har ført til 16 afsporinger på seks år

Ingeniøren • 6 februari
Manglende vedligehold af jernbanen har medført en række togafsporinger i Sverige, viser en gennemgang af de seneste års togulykker.

Banedanmark opgiver erstatning for den mest forsinkede del af nye togsignaler

Ingeniøren • 5 februari
Banedanmark og politikerne har skældt voldsomt ud på leverandøren Alstom, som er stærkt forsinket med at bygge et nyt signalsystem ind i de danske tog. Alligevel får den danske stat netto ikke en eneste krone i erstatning.

VR kan blive en helt ny slags efteruddannelse

Ingeniøren • 4 februari
PLUS. VR-softwaren Craftio skal lære maskiningeniørstuderende korrekt brug af farlige maskiner. Men softwaren har også potentiale til efteruddannelse af ingeniører, siger opfinderne.

Efter fem års sagsbehandling: Tyske myndigheder blåstempler Femern-tunnel

Ingeniøren • 1 februari
I går skete det endelig: Den tyske miljøgodkendelse af Femern-tunnel blev formelt underskrevet af Slesvig-Holstens transportminister. Han føler sig godt rustet til den kommende retssag.

Flertal uden om regeringen vil gennemtvinge jernbane over Vestfyn

Ingeniøren • 28 januari
Et politisk flertal har fået nok af at vente på, at regeringen selv fremsætter en anlægslov for en ny fynsk jernbane til 4,5 milliarder. Pengene skal findes på finansloven.

Spårvagn i krock med bil

Göteborgs-Posten • 9 december
En spårvagn krockade med en bil i närheten av Järntorget i Göteborg under lördagskvällen. Två spårvagnslinjer fick ledas om, men ingen person skadades i olyckan.

Peter Wolodarski: Ur spår att tåget 2018 är sämre än tåget 1988

Dagens Nyheter • 9 december
På de flesta områden går utvecklingen framåt. När det gäller utlands- och nattåg går utvecklingen sedan länge bakåt.

Åter grönt ljus för Västlänks-projekt

Göteborgs-Posten • 8 december

Störningar i tågtrafiken efter brand

Göteborgs-Posten • 7 december
Kraftiga förseningar mellan Göteborg och Stockholm.

Så påverkas trafiken när SL tjuvstartar 2019

Dagens Nyheter • 7 december
På söndag börjar SL:s tidtabell för 2019 gälla. Redan nu varnar SL för att gröna linjen åter blir drabbad av reparationer och byggarbeten i sommar.

Landstinget vill snabba på t-banebygget

Dagens Nyheter • 7 december
Landstingsstyret vill ta ledartröjan när Stockholm blir region vid nyår. En prioriterad uppgift blir att snabba på bygget av tunnelbanan Fridhemsplan–Älvsjö, Spårväg syd och Roslagsbanan i tunnel till Centralen.

Järnvägsövergångar bommas igen för gott

Göteborgs-Posten • 6 december
Efter dödsolyckan i våras stängs nu de två obevakade järnvägsövergångarna i Stenungsund för gott.

Fler avgångar på populära tågsträckor

Dagens Nyheter • 6 december
Med fler avgångar på många sträckor hoppas SJ återfå resenärernas förtroende efter ett år med många problem för tågtrafiken. Efterfrågan på att resa med tåg ökar samtidigt. – Det är många som är intresserade av att hitta nya resvanor och verkligen vill resa miljösmart, säger Tobbe Lundell, tillförordnad presschef på SJ.

Därför ställs intima frågor av Göteborgs spårvägar

Göteborgs-Posten • 5 december

Tonåringar rånades på sina mobiler av flera gärningsmän

Dagens Nyheter • 5 december
Under hot har två killar under 15 år blivit rånade på sina mobiltelefoner. Rånet inträffade vid tunnelbanestationen Hornstull på onsdagskvällen.

Høyre sier nei til trikketunnel, vil heller ha sykkelvei på søyler

Aftenposten Norge • 5 december
Høyre synes forslaget om tunnel i Ekebergåsen virker for risikabelt og kostbart. De lanserer en alternativ løsning.

NSB har kastet over 400.000 fleecepledd etter én gangs bruk siden 2014

Aftenposten Norge • 4 december
NSB har siden 2014 kastet mer enn 400.000 fleecepledd etter at de har blitt brukt én gang.

Så knyter vi ihop staden på riktigt

Göteborgs-Posten • 3 december
DEBATT Det finns en bra trafiklösning för Hisingen. Vi kan knyta ihop stadsdelen med Göteborgs centrum om vi slopar Västlänkens station i Haga, skriver bland andra civilingenjör Niels Sylvan.

Pendeltågsföraren: Att jobba extra tar på krafterna

Dagens Nyheter • 3 december
Hösten har varit tuff för pendeltågsförarna i Stockholm. För att tågen ska rulla enligt det täta schemat trots en stor förarbrist har de anställda på MTR tvingats jobba extrapass. Ändå har personalbristen resulterat i inställda avgångar.

Hällde ut brännbar vätska i t-banan – åtalas för försök till mordbrand

Dagens Nyheter • 3 december
En man hällde ut brännbar vätska och försökte tända eld på en tidning i en tunnelbanevagn i centrala Stockholm. En medpassagerare ingrep då och kastade ut tidningen från tåget. Nu åtalas mannen för försök till grov mordbrand.

Elever stoppas trots stor brist på tågförare

Dagens Nyheter • 3 december
Trots att det finns stor brist på utbildade lokförare stoppas skolor från att ta emot fler elever. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med handledare till den obligatoriska praktiken. – Konsekvensen om vi inte klarar branschens kompetensförsörjning blir ytterst att resenärerna och godsen inte kommer fram i tid, säger Linda Ekholm Borg på Almega.

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Dagens Nyheter • 3 december
Datainspektionen ska undersöka hur SL har resonerat kring de personuppgifter som kommer att samlas in i samband med att biljettkontrollanter nu på försök börjar använda kroppskameror.

Man till sjukhus efter rån

Göteborgs-Posten • 2 december
Skallades och knivhotades vid tågstation på fredagskvällen.

Ny teknik testas för att mäta Västlänkens utsläpp

Göteborgs-Posten • 1 december

Spårvagn och buss i krock

Göteborgs-Posten • 30 november
En buss och en spårvagn krockade i centrala Göteborg under torsdagskvällen. Därefter ska bussen ha smitit, enligt polisen.
Pressmeddelanden

Banedanmark
20 oktober: Togtrafik mellem Hjørring og Frederikshavn fra torsdag morgen
> fler pressmeddelanden, karta, operatörer, realtid,

Banverket
210 juli: Sista fasen av ombyggnaden av Göteborgs Central
> på engelska, Urbans kartor, Banverkets kartor, punktlighet,

Bombardier Transport
22 maj: Bombardier Wins 221 Million Euro Order From Swedish State Railway For Environmentally-Friendly REGINA Trains
> more press releases, Yahoo news, stock quote,

Botniabanan
27 september: Banverket Produktion bygger slutligt spårläge för Botniabanan vid Umeå Östra (E7771)
> pressmeddelanden på svenska, på engelska, karta,

Citytunneln
19 oktober: Räddningsövning i Lockarp
> pressmeddelanden på svenska, på engelska, kartor,

DSB
21 november: IC4-togene indsættes nu i ordinær drift
> danska pressmeddelanden, engelska pressmeddelanden, andra nyheter, nya tåg,

Edelaraudtee
15 februari: Rongiluule viib kirjanduse läbi Eesti!
> fler pressmeddelanden, information på engelska, linjenät,

Eesti Raudtee estnisk järnväg:
8 mars: Eesti Raudtee vaidlustab Raudteeinspektsiooni jaotusotsuse
> fler pressmeddelanden

Euromaint
28 augusti: Västtrafik väljer DSB First och EuroMaint Rail
> fler pressmeddelanden,

Green Cargo
17 juni: Anbud – Green Cargo förnyar och säljer ut lastbilar
> fler pressmeddelanden, godsvagnar, bilder & info,

Jernbaneverket
11 februari: Hokksund i orden
> nyheter och pressmeddelanden, karta,

Jernhusen
6 juli: Almedalen - Jernhusen vill att ha beslut från politiker för att kunna fortsätta investera
> fler pressmeddelanden, projekt,

Järnvägsstyrelsen
23 december: Järnvägstyrelsens Webb-Diarium stängs vid årskiftet
> fler pressmeddelanden,

NSB
26 februari: Ikke lenger mulig å benytte American Express som betalingsmiddel på nsb.no
> fler pressmeddelanden,

Rikstrafiken
16 juni: Veolia Transport AB lämnar över den upphandlade nattågstrafiken på övre Norrland
> fler pressmeddelanden, andra nyheter, karta i PDF,

SJ
7 februari: SJ inför ny prismodell - skräddarsys efter resenärens behov
> fler pressmeddelanden, Banverkets kartor, Büker.net kartor, realtid, punktlighet, miljökalkyl,

Skånetrafiken
9 december: Skånetrafiken och Höörs kommun utreder tågstoppen
> fler pressmeddelanden, PDF-karta, resandeutveckling,

SL
11 juni: Fira SL-dagen den 12 juni med oss
> fler pressmeddelanden, kartor,

Veolia Transport
16 juni: Ny tåglinje Malmö-Stockholm med fasta låga priser!
> fler pressmeddelanden,

VR
4 maj: Decline in freight carryings weakened VR’s first quarter net result
> fler pressmeddelanden,

Øresundsbron
12 juni: Øresundsbron firar jubileum med Broloppet 2010
> pressmeddelanden på svenska, på engelska,


Nyheterna sammanställs av Marvin dagligen klockan 9.

Internationella nyheter, se EriksRailNews.com.