Järnvägsnytt 2

Trafikstyrelsen skærper vilkår for vindfølsom godstrafik på Storebælt

Ingeniøren • 8 januari
Ud over vindhastighed indgår hensyn til vindretningen nu også i Trafikstyrelsens krav til vindfølsomme godskøretøjer. Samtidig offentliggør Banedanmark nu vindmålingerne fra den skæbnesvangre morgen.

Havarikommission: Godstog kan køre rundt med ulåste vogne, selv om alle regler er overholdt

Ingeniøren • 8 januari
Selv når alle regler og procedurer bliver overholdt, kan såkaldte lommevogne med lastbiltrailere vise sig ikke at være låst og sikret, viser Havarikommissionens undersøgelser af ulykken på Storebæltsbroen.

Trafikstyrelsen udsender advarsel mod lommevogne

Ingeniøren • 7 januari
Efter ulykken på Storebæltsbroen advarer styrelsen mod at benytte såkaldte lommevogne til at fragte lastbiltrailere med godstog.

Sikkerhedschef: Vi kender ikke baggrunden for vindrestriktioner på Vestbroen

Ingeniøren • 7 januari
Banedanmark erkender, at man ikke kender baggrund for vindkrav på Vestbroen, selvom man for nylig har strammet dem.

Fugleflugtslinjen vil aflaste Storebæltsoverfarten

Ingeniøren • 5 januari
Et halvt århundrede før Femern-tunnellen blev projekteret, var det den nye tog- og færgeforbindelse mellem Danmark og Tyskland, der trak overskrifter i Ingeniøren. Blandt andet i dette temanummer om Fugleflugtslinjen.

Tidligere chef-operatør: Vi havde en lignende ulykke med godstog

Ingeniøren • 4 januari
PLUS. Den svenske jernbaneoperatør Hector Rail oplevede for fem år siden et uheld, der på flere måder minder om ulykken på Storebælt, fortæller tidligere chef.

Lokofører: Trykbølge fik muligvis trailer til at rive sig fri

Ingeniøren • 4 januari
Lokoføreren i ulykkestoget fortæller ‚€“ gennem sin advokat ‚€“ hvordan han fornemmede, at trykbølgen fra IC4-toget fik trailer til at rive sig fri.

GRAFIK: Sådan burde lastbilstrailer være fastgjort til ulykkestog

Ingeniøren • 3 januari
En særlig låseanordning sikrer lastbilstrailere fra at blive blæst af godsvogne. Alligevel gik det galt den 2. januar, da en trailer kolliderede med et IC4-tog

Seks dræbt og 16 såret i togulykke på Storebæltsbroen

Ingeniøren • 2 januari
Et sammenstød mellem et lyntog og dele af lastbilstrailere på godsvogne på Storebæltsbroen betyder, at mindst seks personer er omkommet, og andre er i behandling.

Otte dræbt og flere sårede i togulykke på Storebæltsbroen

Ingeniøren • 2 januari
Et sammenstød mellem et lyntog og dele af lastbilstrailere på godsvogne på Storebæltsbroen betyder, at otte personer er omkommet, og andre er i behandling.

Løsrevet lastbiltrailer ramte ulykkestoget på Storebælt

Ingeniøren • 2 januari
Skaderne på det havarerede IC4-tog på Storebæltsbroen blev især forårsaget af en lastbilstrailer, der rev sig løs, oplyser havariundersøger.

Mysteriet om godstogene på Billundbanen

Ingeniøren • 02 Jan
Transportministeriet undrer sig. Trafikstyrelsen undrer sig. Hvorfor vurderede Banedanmark, stik imod Folketingets beslutning, at der skal køre godstog til lufthavnen i Billund?

Skyen ligger på en dansk mark ‚€“ og den æder strøm

Ingeniøren • 31 december
PLUS. Vores glæde ved at glo på kattevideoer og ¬≠alskens anden underholdning giver de i forvejen store datacentre vokseværk. Og udbygningen af kapaciteten vil kun accelerere i takt med den ventede eksplosion i IoT-tjenester, strea¬≠ming, VR, AI og selvkørende biler. Men hvordan kommer datacentrene til a...

Video: Togene venter på Danmarks nye signalsystem

Ingeniøren • 29 Dec
Den landsdækkende udrulning af det digitale signalsystem ERTMS bliver forsinket med ni år. Ingeniøren har taget turen mellem Aarhus og Viborg, hvor togene er ombygget til det nye system, men må køre efter de gamle signaler i flere år endnu.

Danmark ignorerede alle røde lamper for at være først med ERTMS

Ingeniøren • 24 december
PLUS. Danmarkshistoriens største jernbaneprojekt har de seneste to år udviklet sig til en skandale, der får IC4 til at blegne. Nu venter 11 år uden råd til nye problemer. Nye læsere kan stå på her.

Derfor trækker det igen ud med den tyske godkendelse af Femern-tunnelen

Ingeniøren • 21 december
En retssag om en motorvej og problemerne med at finansiere tunnelen gør, at der skal en ekstra kvalitetssikring af den tyske miljøgodkendelse til, inden de 1.200 sider kan trykkes og lægges frem for borgerne.

DSB vil have data, der kan kortlægge rejsemønstre over hele landet

Ingeniøren • 21 december
Med mobilitetsdata fra eksempelvis teleselskaber vil DSB kortlægge rejsemønstre og bruge dem i den fremtidige planlægning af den kollektive transport. Data skal indsamles på tværs af alle transportformer og over hele Danmark.

Mens vi venter på tyskerne gør Femern klar til start

Ingeniøren • 16 december
Byggestarten på Femer¬≠n¬≠tunnelen er blevet udskudt igen og igen. Men i Rødby¬≠havn er ingeniører, entreprenører og ¬≠arkæologer allerede i gang med at give det 52,6 mia. kr. dyre byggeprojekt en flyvende start.

Lolland Kommune: ¬»Vores strandpark bliver større end den på Amager¬«

Ingeniøren • 16 december
Mængden af både lastbiler, skibe, tog, biler og borgere har bølget op og ned i Rødbyhavn i over 100 år. Femerntunnelen kan strande byen eller blive dens redning.

Iværksætter om Femern-feber: ¬»Vi er så klar til at gå i gang, at vi dirrer¬«

Ingeniøren • 16 december
Konferencecenter, konsolideringscenter og et netværk af leverandører. Det er blot nogle af Martin Skibsteds initiativer, der er klar til Femernbyggeriet.

Arkæolog: ¬»Det er et fint sted, hvis man kan lide at finde spor efter gamle dage¬«

Ingeniøren • 16 december
Jobbet som projektleder for de arkæologiske udgravninger ved Femernforbindelsen er en drømmeopgave med unikke fund og helt nye arbejdsmetoder.

EU-Domstolen underkender dansk statsstøtte til Femern

Ingeniøren • 13 december
Danmarks statsgaranti for lånene, der skal finansiere tunnellen mellem Danmark og Tyskland, er blevet underkendt af EU-Domstolen. Kommissionen må nu genbehandle Danmarks anmodning om at give statsgarantier.

Tysk regning for Femern eksploderer: Nu koster hele forbindelsen 92 milliarder

Ingeniøren • 12 december
Den tyske rigsrevision advarer om, at der skal investeres mindst 30 milliarder kroner i Tyskland for at udbygge jernbanen og erstatte Femernsund-broen. Dermed er den rentable investering i en fast forbindelse for længst forduftet.

Jernbanebro fra Frederikssund genbruges i Aalborg

Ingeniøren • 9 december
Flere fag i overbygningen til den nye jernbanebro over Limfjorden sejles fra Roskilde Fjord, hvor jernbanen over Hornsherred er nedlagt. Den nye klapbro får 30 meters fri åbning til gennemsejling mod 19 meter ved den gamle svingbro.

Spårvagn i krock med bil

Göteborgs-Posten • 9 december
En spårvagn krockade med en bil i närheten av Järntorget i Göteborg under lördagskvällen. Två spårvagnslinjer fick ledas om, men ingen person skadades i olyckan.

Peter Wolodarski: Ur spår att tåget 2018 är sämre än tåget 1988

Dagens Nyheter • 9 december
På de flesta områden går utvecklingen framåt. När det gäller utlands- och nattåg går utvecklingen sedan länge bakåt.

Åter grönt ljus för Västlänks-projekt

Göteborgs-Posten • 8 december

VIDEO: Her kommer letbanen, men regionaltoget drøner lige forbi

Ingeniøren • 7 december
Kom med til Glostrup og Herlev for at se to af de travleste stationer på den kommende letbane i Købenavns forstæder. I Glostrup drøner regionaltogene forbi uden at stoppe, og i Herlev skal passagerne gå godt et par hundrede meter og ad tre trapper for at skifte fra S-toget. Der vil gå hårdt ud over letbanens passagertal.

Störningar i tågtrafiken efter brand

Göteborgs-Posten • 7 december
Kraftiga förseningar mellan Göteborg och Stockholm.

Så påverkas trafiken när SL tjuvstartar 2019

Dagens Nyheter • 7 december
På söndag börjar SL:s tidtabell för 2019 gälla. Redan nu varnar SL för att gröna linjen åter blir drabbad av reparationer och byggarbeten i sommar.

Landstinget vill snabba på t-banebygget

Dagens Nyheter • 7 december
Landstingsstyret vill ta ledartröjan när Stockholm blir region vid nyår. En prioriterad uppgift blir att snabba på bygget av tunnelbanan Fridhemsplan–Älvsjö, Spårväg syd och Roslagsbanan i tunnel till Centralen.

Kom med i Danmarks hurtigste tog

Ingeniøren • 6 december
VIDEO: Banedanmark tester, om kørestrøm og signalsystem fungerer ved høje hastigheder på den nye København - Ringstedbane. Kom med når, når testtoget rammer 250 kmh.

Järnvägsövergångar bommas igen för gott

Göteborgs-Posten • 6 december
Efter dödsolyckan i våras stängs nu de två obevakade järnvägsövergångarna i Stenungsund för gott.

Fler avgångar på populära tågsträckor

Dagens Nyheter • 6 december
Med fler avgångar på många sträckor hoppas SJ återfå resenärernas förtroende efter ett år med många problem för tågtrafiken. Efterfrågan på att resa med tåg ökar samtidigt. – Det är många som är intresserade av att hitta nya resvanor och verkligen vill resa miljösmart, säger Tobbe Lundell, tillförordnad presschef på SJ.

Därför ställs intima frågor av Göteborgs spårvägar

Göteborgs-Posten • 5 december

Tonåringar rånades på sina mobiler av flera gärningsmän

Dagens Nyheter • 5 december
Under hot har två killar under 15 år blivit rånade på sina mobiltelefoner. Rånet inträffade vid tunnelbanestationen Hornstull på onsdagskvällen.

Høyre sier nei til trikketunnel, vil heller ha sykkelvei på søyler

Aftenposten Norge • 5 december
Høyre synes forslaget om tunnel i Ekebergåsen virker for risikabelt og kostbart. De lanserer en alternativ løsning.

NSB har kastet over 400.000 fleecepledd etter én gangs bruk siden 2014

Aftenposten Norge • 4 december
NSB har siden 2014 kastet mer enn 400.000 fleecepledd etter at de har blitt brukt én gang.

Så knyter vi ihop staden på riktigt

Göteborgs-Posten • 3 december
DEBATT Det finns en bra trafiklösning för Hisingen. Vi kan knyta ihop stadsdelen med Göteborgs centrum om vi slopar Västlänkens station i Haga, skriver bland andra civilingenjör Niels Sylvan.

Pendeltågsföraren: Att jobba extra tar på krafterna

Dagens Nyheter • 3 december
Hösten har varit tuff för pendeltågsförarna i Stockholm. För att tågen ska rulla enligt det täta schemat trots en stor förarbrist har de anställda på MTR tvingats jobba extrapass. Ändå har personalbristen resulterat i inställda avgångar.

Hällde ut brännbar vätska i t-banan – åtalas för försök till mordbrand

Dagens Nyheter • 3 december
En man hällde ut brännbar vätska och försökte tända eld på en tidning i en tunnelbanevagn i centrala Stockholm. En medpassagerare ingrep då och kastade ut tidningen från tåget. Nu åtalas mannen för försök till grov mordbrand.

Elever stoppas trots stor brist på tågförare

Dagens Nyheter • 3 december
Trots att det finns stor brist på utbildade lokförare stoppas skolor från att ta emot fler elever. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med handledare till den obligatoriska praktiken. – Konsekvensen om vi inte klarar branschens kompetensförsörjning blir ytterst att resenärerna och godsen inte kommer fram i tid, säger Linda Ekholm Borg på Almega.

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Dagens Nyheter • 3 december
Datainspektionen ska undersöka hur SL har resonerat kring de personuppgifter som kommer att samlas in i samband med att biljettkontrollanter nu på försök börjar använda kroppskameror.

Man till sjukhus efter rån

Göteborgs-Posten • 2 december
Skallades och knivhotades vid tågstation på fredagskvällen.

Ny teknik testas för att mäta Västlänkens utsläpp

Göteborgs-Posten • 1 december

Spårvagn och buss i krock

Göteborgs-Posten • 30 november
En buss och en spårvagn krockade i centrala Göteborg under torsdagskvällen. Därefter ska bussen ha smitit, enligt polisen.

Förseningar i spårvagnstrafiken

Göteborgs-Posten • 30 november
En bil och spårvagn krockade på Mölndalsvägen i närheten av Korsvägen. Det var stopp för flera spårvagnslinjer. Nu rullar trafiken, men det är förseningar på sträckan.

Metallrör transporterades i rulltrappa – SL kritiska

Dagens Nyheter • 30 november
Byggnadsarbetare forslade flera meter långa metallrör i pendeltågens rulltrappa i Stockholm city under rusningstid. – Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Christian Hoffmann på SL:s presstjänst.

Det hindrar tåget från att gå som på räls i Europa

Dagens Nyheter • 30 november
Spårbredder, språkbarriärer och signalsystem är några av 11.000 nationella regler som hindrar tågtrafiken från att flyta smidigt i Europa. EU:s revisorer är mycket kritiska till bristen på samordning. Två EU-parlamentariker framhåller att det brister i den politiska viljan att förbättra för tågresenärer.

Tågtrafiken genom Stenungsund stoppades

Göteborgs-Posten • 29 november
Under onsdagseftermiddagen var det stopp i tågtrafiken genom Stenungsund. Stoppet påverkade alla tåg på sträckan Göteborg-Stenungsund-Strömstad.
Pressmeddelanden

Banedanmark
20 oktober: Togtrafik mellem Hjørring og Frederikshavn fra torsdag morgen
> fler pressmeddelanden, karta, operatörer, realtid,

Banverket
210 juli: Sista fasen av ombyggnaden av Göteborgs Central
> på engelska, Urbans kartor, Banverkets kartor, punktlighet,

Bombardier Transport
22 maj: Bombardier Wins 221 Million Euro Order From Swedish State Railway For Environmentally-Friendly REGINA Trains
> more press releases, Yahoo news, stock quote,

Botniabanan
27 september: Banverket Produktion bygger slutligt spårläge för Botniabanan vid Umeå Östra (E7771)
> pressmeddelanden på svenska, på engelska, karta,

Citytunneln
19 oktober: Räddningsövning i Lockarp
> pressmeddelanden på svenska, på engelska, kartor,

DSB
21 november: IC4-togene indsættes nu i ordinær drift
> danska pressmeddelanden, engelska pressmeddelanden, andra nyheter, nya tåg,

Edelaraudtee
15 februari: Rongiluule viib kirjanduse läbi Eesti!
> fler pressmeddelanden, information på engelska, linjenät,

Eesti Raudtee estnisk järnväg:
8 mars: Eesti Raudtee vaidlustab Raudteeinspektsiooni jaotusotsuse
> fler pressmeddelanden

Euromaint
28 augusti: Västtrafik väljer DSB First och EuroMaint Rail
> fler pressmeddelanden,

Green Cargo
17 juni: Anbud – Green Cargo förnyar och säljer ut lastbilar
> fler pressmeddelanden, godsvagnar, bilder & info,

Jernbaneverket
11 februari: Hokksund i orden
> nyheter och pressmeddelanden, karta,

Jernhusen
6 juli: Almedalen - Jernhusen vill att ha beslut från politiker för att kunna fortsätta investera
> fler pressmeddelanden, projekt,

Järnvägsstyrelsen
23 december: Järnvägstyrelsens Webb-Diarium stängs vid årskiftet
> fler pressmeddelanden,

NSB
26 februari: Ikke lenger mulig å benytte American Express som betalingsmiddel på nsb.no
> fler pressmeddelanden,

Rikstrafiken
16 juni: Veolia Transport AB lämnar över den upphandlade nattågstrafiken på övre Norrland
> fler pressmeddelanden, andra nyheter, karta i PDF,

SJ
7 februari: SJ inför ny prismodell - skräddarsys efter resenärens behov
> fler pressmeddelanden, Banverkets kartor, Büker.net kartor, realtid, punktlighet, miljökalkyl,

Skånetrafiken
9 december: Skånetrafiken och Höörs kommun utreder tågstoppen
> fler pressmeddelanden, PDF-karta, resandeutveckling,

SL
11 juni: Fira SL-dagen den 12 juni med oss
> fler pressmeddelanden, kartor,

Veolia Transport
16 juni: Ny tåglinje Malmö-Stockholm med fasta låga priser!
> fler pressmeddelanden,

VR
4 maj: Decline in freight carryings weakened VR’s first quarter net result
> fler pressmeddelanden,

Øresundsbron
12 juni: Øresundsbron firar jubileum med Broloppet 2010
> pressmeddelanden på svenska, på engelska,


Nyheterna sammanställs av Marvin dagligen klockan 9.

Internationella nyheter, se EriksRailNews.com.