Järnvägsnytt 2

¬»Bilister er bange for at prøve noget nyt¬«: Taxa-til-toget-projekt i Nordjylland skuffer

Ingeniøren • 4 juni
PLUS. Der bliver faktisk eksperimenteret med MaaS-løsninger uden for de større byer, men i Nordjylland har et nyt koncept fået en svær start. Men tallene er ikke alarmerende, mener forsker.

Lang række ejendomme ved ny jernbane eksproprieres på grund af magnetfelter

Ingeniøren • 4 juni
PLUS. Enten skal husene væk, eller også skal beboerne skærmes mod elektromagnetisk stråling fra elektrificerede jernbanestrækninger.

Fredag åbner Danmarks første nye fjernbanestrækning i årtier ‚€“ med ét tog i timen

Ingeniøren • 30 May
PLUS. Den dobbeltsporede København-Ringsted-bane skulle have haft kapacitet til 12 tog i timen hver vej. Men foreløbig er der ikke udsigt til mere end fire, når der er travlest.

Svenske lyntog får en overhaling: Skal sikre timedrift til København

Ingeniøren • 20 maj
PLUS. X 2000-toget gennemgår i øjeblikket en omfattende modernisering, der skal sikre timedrift mellem København, Gøteborg og Stockholm.

Ny plan B for signal-skandalen: En halv - og helt uprøvet - digitalisering

Ingeniøren • 16 maj
Banedanmark har sammen med leverandøren Thales udarbejdet den første skitse til en ny plan B, hvis signalprogrammet fejler. Det går ud på at sætte et halvt, digitaliseret system op i Jylland i stedet for at beskytte de gamle signaler. Det har ingen prøvet tidligere.

Mangler 60 millioner: Banedanmark overvejer at udskyde eltog til Holbæk

Ingeniøren • 16 maj
Det blev uventet dyrt at beskytte de eksisterende signaler langs jernbanen mod magnetfelter fra nye køreledninger. Det problem har sendt Banedanmark i tænkeboks og nu risikerer pendlerne i Nordvestsjælland at vente længe på nye lokomotiver.

Signalprogrammets nye førstemand: ¬»Der står ikke en ung ingeniør og siger, at hans største drøm er at arbejde med relæsikringsanlæg¬«

Ingeniøren • 14 maj
PLUS. Søren Boysen har over¬≠taget styringen af Banedanmarks i særklasse dyreste og mest udskældte projekt: Det nye signal¬≠system. Han har i næsten et årti stået i spidsen for vedligeholdelsen af de gamle og ser store fordele ved at gå over til digital teknologi.

Selvkørende busser og pessimistisk Femern-prognose

Ingeniøren • 10 maj
Mens selvkørende busser og lastbiler er på vej ud i trafikken i flere nabolande, er et dansk projekt på DTU blevet indstillet. Ministerium indrømmer, at systemet til digitale vælgererklæringer er fejldesignet. Ny prognose rejser tvivl om Femern-trafiktal.

De fleste DSB-pendlere går glip af erstatning, mens enkelte snyder sig til for meget

Ingeniøren • 10 maj
DSB har givet forkerte tal til ministeriet, og nogle pendlere savner deres kompensation, mens andre kan snyde sig til for meget. Rigsrevisionen kritiserer DSB i ny rapport om pendleres rejsetidsgaranti.

Tysk rapport: Færger vil snuppe en fjerdedel Femern-indtægter hvert år

Ingeniøren • 9 maj
En rapport lavet for de tyske myndigheder af PwC anslår, at mange passagerer fortsat vil vælge færgen ved Rødby-Puttgarden efter Femern-tunnelen åbner, og at tunnelen derfor må vinke farvel til cirka 880 mio. kroner om året.

I fire år kommer S-togene til at bremse meget langsomt med nye signaler

Ingeniøren • 8 maj
PLUS. Først om yderligere to år er Siemens klar med en løsning, som gør, at det nye signalsystem ikke længere vil nedbremse S-togene, som om skinnerne er glatte.

Hemmeligholdt notat undergraver omstridt del af Femern-prognose

Ingeniøren • 7 maj
PLUS. Der var ikke dokumentation for, at Femernforbindelsen ville overflytte 718.000 personbiler fra Storebæltsbroen. Det rigtige tal er cirka 44 procent lavere.

Ministeriet og DSB: Kan vi køre batteritog til Kalundborg?

Ingeniøren • 3 maj
DSB, Movia og Transportministeriet analyserer, om det er muligt at spare elektrificeringen til Kalundborg og køre direkte tog med batterier mellem København og Nykøbing Sjælland.

Seneste signalfejl: Systemet ved ikke, om der er rødt eller grønt

Ingeniøren • 29 april
I helt særlige situationer mangler det nye signalsystem på Sjælland overblik over, på hvilke delstrækninger togene kan køre ind på. Leverandørens rettelse kom ikke som lovet, og Banedanmark er langtfra tilfreds.

Forskning har sat en stopper for revner i jernbaneskinner af hårdt stål

Ingeniøren • 29 april
PLUS. I samarbejde med forskere fra DTU er Banedanmark blevet klogere på, hvordan en bestemt type jernbaneskinner, såkaldt hovedhærdede skinner, skal vedligeholdes for at undgå revner.

Så er den gal med togsignalerne igen: Premiere på Sjælland må udskydes

Ingeniøren • 26 april
Banedanmark har fundet en sikkerhedsfejl i det system, som skal styre togene på Sjælland, når de går over til nye signaler. Derfor kommer systemet tidligst i brug på første strækning i slutningen af året.

Godsoperatør: Kun ét spor i Sønderjylland vil sende flere lastbiler på vejene

Ingeniøren • 15 april
DB Cargo støtter Region Syddanmarks appel om at få opgraderet de 12 km jernbane mellem Padborg og Tinglev, der er den eneste enkeltsporede flaskehals mellem Stockholm og Messina-strædet i Italien.

Korsør-jernbane anlagt af ¬»Malere, Frisører, al Slags sammenløbet Pak¬«

Ingeniøren • 6 april
Det kneb gevaldigt med at finde dansk, duelig arbejdskraft, da jernbanen København-Roskilde i 1852 skulle forlænges til Korsør. En baneinspektør lagde ikke fingrene imellem, da han i 1897 gav sin version af anlægsarbejdet i Ingeniøren.

Trods løfter efter dødsulykke: Sikring af jernbanens overkørsler er forsinket igen

Ingeniøren • 4 april
Der skulle ved udgangen af 2018 kun have været 26 af de usikrede overkørsler tilbage, der hvert år koster menneskeliv. Men i dag står 51 overkørsler stadig usikrede. Sikringen af landets jernbaneoverkørsler har trukket ud i snart 10 år.

¬»Vi kan skrive på folks gravsten, at de døde på grund af signalprogrammets forsinkelser¬«

Ingeniøren • 2 april
PLUS. De sidste 14 af landets far¬≠lige jernbaneoverkørsler bliver først sikret om flere år, fordi arbejdet må vente på den svært forsinkede udskiftning af landets togsignaler.

Video: Jernbanens farligste overkørsler set fra førerkabinen

Ingeniøren • 1 april
Jernbaneoverkørsler er blandt de største kilder til alvorlige jernbaneulykker og har på 10 år kostet 32 personer livet. Tilbage i 2009 besluttede Folketinget at sikre alle overkørsler på statsbanerne, men i dag er 51 overkørsler på statsbanerne og mere end 100 på lokalbanerne stadig ikke sikret. Ingeniøren har taget togturen mellem Aarhus og Viborg.

Flere års ventetid på at sikre jernbaneoverkørsler har kostet menneskeliv

Ingeniøren • 1 april
PLUS. Folketinget besluttede for 10 år siden at sikre landets farligste jernbaneoverkørsler. Flere personer nåede dog at miste livet i overkørsler med kendte problemer, inden de farligste blev sikret efter flere års ventetid. 51 er stadig ikke sikret.

Femern beregner tunnel-brugere med mobildata: ¬»Uldent,¬« mener professor

Ingeniøren • 1 april
En ny analyse af trafikken på Femern vurderer, at op til 1644 biler hver dag vil vælge Femern frem for Storebælt. Men ifølge ekspert er beregningerne af antallet af internationale rejsende ikke til at gennemskue, og det gør analysen usikker.

Bro mellem Als og Fyn vil dagligt stjæle 1000 Femern-biler

Ingeniøren • 27 mars
En fast forbindelse mellem Fyn og Als vil få 1000 køretøjer i døgnet til at fravælge Femern-tunnelen. Det viser ny rapport fra Vejdirektoratet.

Folketinget sætter gang i Femern-byggeri ‚€“ men kun på den danske side

Ingeniøren • 26 mars
Den danske forligskreds vil sætte gang i arbejdet med den danske halvdel af Femerntunnellen, men en retssag kan stadig forhale resten af projektet.

Fabrik, havn og tunnelportal: Her er de første byggerier til Femern-forbindelsen

Ingeniøren • 26 mars
Folketinget har givet grønt lys til at starte Femern-byggeriet på dansk grund, og Femern A/S er allerede klar med flere større anlægsplaner.

Motorvejsudvidelse kan udskyde Vestfyn-jernbane fire år

Ingeniøren • 21 mars
Partierne bag Togfonden må se langt efter planen om at starte byggeriet af en ny jernbane på Vestfyn allerede i 2020, hvis regeringen og Dansk Folkepartis infrastrukturplan bliver til virkelighed.

Ny prognose: Femerntunnel kaprer op til 1.644 biler om dagen fra Storebælt

Ingeniøren • 19 mars
Trafikprognosen for den kommende sænketunnel under Femern Bælt er blevet opdateret, efter at konsulenter for fire år siden påpegede huller i beregningerne. Den nye prognose giver det enorme projekt bedre økonomiske udsigter end de hidtidige estimater.

Bane over Vestfyn til 4,8 mia. kr. skal spare rejsende for fire kilometer

Ingeniøren • 19 mars
PLUS. En ny jernbanestrækning langs motorvejen mellem Odense og Middelfart skal skære 6 minutter af rejsetiden og sikre større kapacitet på den fynske jernbane i fremtiden.

Det er lige så miljøvenligt at tage bussen som dieseltoget

Ingeniøren • 15 Mar
PLUS. 23 gram per km. Så meget CO2 udleder passagerne i såvel busser som DSB's fjerntog, viser tal gengivet af Transportministeriet.

Spårvagn i krock med bil

Göteborgs-Posten • 9 december
En spårvagn krockade med en bil i närheten av Järntorget i Göteborg under lördagskvällen. Två spårvagnslinjer fick ledas om, men ingen person skadades i olyckan.

Peter Wolodarski: Ur spår att tåget 2018 är sämre än tåget 1988

Dagens Nyheter • 9 december
På de flesta områden går utvecklingen framåt. När det gäller utlands- och nattåg går utvecklingen sedan länge bakåt.

Åter grönt ljus för Västlänks-projekt

Göteborgs-Posten • 8 december

Störningar i tågtrafiken efter brand

Göteborgs-Posten • 7 december
Kraftiga förseningar mellan Göteborg och Stockholm.

Så påverkas trafiken när SL tjuvstartar 2019

Dagens Nyheter • 7 december
På söndag börjar SL:s tidtabell för 2019 gälla. Redan nu varnar SL för att gröna linjen åter blir drabbad av reparationer och byggarbeten i sommar.

Landstinget vill snabba på t-banebygget

Dagens Nyheter • 7 december
Landstingsstyret vill ta ledartröjan när Stockholm blir region vid nyår. En prioriterad uppgift blir att snabba på bygget av tunnelbanan Fridhemsplan–Älvsjö, Spårväg syd och Roslagsbanan i tunnel till Centralen.

Järnvägsövergångar bommas igen för gott

Göteborgs-Posten • 6 december
Efter dödsolyckan i våras stängs nu de två obevakade järnvägsövergångarna i Stenungsund för gott.

Fler avgångar på populära tågsträckor

Dagens Nyheter • 6 december
Med fler avgångar på många sträckor hoppas SJ återfå resenärernas förtroende efter ett år med många problem för tågtrafiken. Efterfrågan på att resa med tåg ökar samtidigt. – Det är många som är intresserade av att hitta nya resvanor och verkligen vill resa miljösmart, säger Tobbe Lundell, tillförordnad presschef på SJ.

Därför ställs intima frågor av Göteborgs spårvägar

Göteborgs-Posten • 5 december

Tonåringar rånades på sina mobiler av flera gärningsmän

Dagens Nyheter • 5 december
Under hot har två killar under 15 år blivit rånade på sina mobiltelefoner. Rånet inträffade vid tunnelbanestationen Hornstull på onsdagskvällen.

Høyre sier nei til trikketunnel, vil heller ha sykkelvei på søyler

Aftenposten Norge • 5 december
Høyre synes forslaget om tunnel i Ekebergåsen virker for risikabelt og kostbart. De lanserer en alternativ løsning.

NSB har kastet over 400.000 fleecepledd etter én gangs bruk siden 2014

Aftenposten Norge • 4 december
NSB har siden 2014 kastet mer enn 400.000 fleecepledd etter at de har blitt brukt én gang.

Så knyter vi ihop staden på riktigt

Göteborgs-Posten • 3 december
DEBATT Det finns en bra trafiklösning för Hisingen. Vi kan knyta ihop stadsdelen med Göteborgs centrum om vi slopar Västlänkens station i Haga, skriver bland andra civilingenjör Niels Sylvan.

Pendeltågsföraren: Att jobba extra tar på krafterna

Dagens Nyheter • 3 december
Hösten har varit tuff för pendeltågsförarna i Stockholm. För att tågen ska rulla enligt det täta schemat trots en stor förarbrist har de anställda på MTR tvingats jobba extrapass. Ändå har personalbristen resulterat i inställda avgångar.

Hällde ut brännbar vätska i t-banan – åtalas för försök till mordbrand

Dagens Nyheter • 3 december
En man hällde ut brännbar vätska och försökte tända eld på en tidning i en tunnelbanevagn i centrala Stockholm. En medpassagerare ingrep då och kastade ut tidningen från tåget. Nu åtalas mannen för försök till grov mordbrand.

Elever stoppas trots stor brist på tågförare

Dagens Nyheter • 3 december
Trots att det finns stor brist på utbildade lokförare stoppas skolor från att ta emot fler elever. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med handledare till den obligatoriska praktiken. – Konsekvensen om vi inte klarar branschens kompetensförsörjning blir ytterst att resenärerna och godsen inte kommer fram i tid, säger Linda Ekholm Borg på Almega.

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Dagens Nyheter • 3 december
Datainspektionen ska undersöka hur SL har resonerat kring de personuppgifter som kommer att samlas in i samband med att biljettkontrollanter nu på försök börjar använda kroppskameror.

Man till sjukhus efter rån

Göteborgs-Posten • 2 december
Skallades och knivhotades vid tågstation på fredagskvällen.

Ny teknik testas för att mäta Västlänkens utsläpp

Göteborgs-Posten • 1 december

Spårvagn och buss i krock

Göteborgs-Posten • 30 november
En buss och en spårvagn krockade i centrala Göteborg under torsdagskvällen. Därefter ska bussen ha smitit, enligt polisen.
Pressmeddelanden

Banedanmark
20 oktober: Togtrafik mellem Hjørring og Frederikshavn fra torsdag morgen
> fler pressmeddelanden, karta, operatörer, realtid,

Banverket
210 juli: Sista fasen av ombyggnaden av Göteborgs Central
> på engelska, Urbans kartor, Banverkets kartor, punktlighet,

Bombardier Transport
22 maj: Bombardier Wins 221 Million Euro Order From Swedish State Railway For Environmentally-Friendly REGINA Trains
> more press releases, Yahoo news, stock quote,

Botniabanan
27 september: Banverket Produktion bygger slutligt spårläge för Botniabanan vid Umeå Östra (E7771)
> pressmeddelanden på svenska, på engelska, karta,

Citytunneln
19 oktober: Räddningsövning i Lockarp
> pressmeddelanden på svenska, på engelska, kartor,

DSB
21 november: IC4-togene indsættes nu i ordinær drift
> danska pressmeddelanden, engelska pressmeddelanden, andra nyheter, nya tåg,

Edelaraudtee
15 februari: Rongiluule viib kirjanduse läbi Eesti!
> fler pressmeddelanden, information på engelska, linjenät,

Eesti Raudtee estnisk järnväg:
8 mars: Eesti Raudtee vaidlustab Raudteeinspektsiooni jaotusotsuse
> fler pressmeddelanden

Euromaint
28 augusti: Västtrafik väljer DSB First och EuroMaint Rail
> fler pressmeddelanden,

Green Cargo
17 juni: Anbud – Green Cargo förnyar och säljer ut lastbilar
> fler pressmeddelanden, godsvagnar, bilder & info,

Jernbaneverket
11 februari: Hokksund i orden
> nyheter och pressmeddelanden, karta,

Jernhusen
6 juli: Almedalen - Jernhusen vill att ha beslut från politiker för att kunna fortsätta investera
> fler pressmeddelanden, projekt,

Järnvägsstyrelsen
23 december: Järnvägstyrelsens Webb-Diarium stängs vid årskiftet
> fler pressmeddelanden,

NSB
26 februari: Ikke lenger mulig å benytte American Express som betalingsmiddel på nsb.no
> fler pressmeddelanden,

Rikstrafiken
16 juni: Veolia Transport AB lämnar över den upphandlade nattågstrafiken på övre Norrland
> fler pressmeddelanden, andra nyheter, karta i PDF,

SJ
7 februari: SJ inför ny prismodell - skräddarsys efter resenärens behov
> fler pressmeddelanden, Banverkets kartor, Büker.net kartor, realtid, punktlighet, miljökalkyl,

Skånetrafiken
9 december: Skånetrafiken och Höörs kommun utreder tågstoppen
> fler pressmeddelanden, PDF-karta, resandeutveckling,

SL
11 juni: Fira SL-dagen den 12 juni med oss
> fler pressmeddelanden, kartor,

Veolia Transport
16 juni: Ny tåglinje Malmö-Stockholm med fasta låga priser!
> fler pressmeddelanden,

VR
4 maj: Decline in freight carryings weakened VR’s first quarter net result
> fler pressmeddelanden,

Øresundsbron
12 juni: Øresundsbron firar jubileum med Broloppet 2010
> pressmeddelanden på svenska, på engelska,


Nyheterna sammanställs av Marvin dagligen klockan 9.

Internationella nyheter, se EriksRailNews.com.